Liečebné účinky sódy

Potravinárska sóda (hydrogenuhličitan sodný) má chemický vzorec NaHCO3 a z pohľadu chémie predstavuje zlúčeninu kationtu sodíka a aniontu hydrouhličitanu. Je unikátnym zásaditým prostriedkom, ktorý normalizuje acidobazickú rovnováhu v organizme a tým prejavuje ozdravný efekt. Pokiaľ by sme chceli zhrnúť všetko, čo o sóde a jej využitiu vieme, potom môžeme povedať, že sa jedná o univerzálnu látku, ktorá rieši veľa zdravotných problémov.

Jednou z vážnych príčin ochorení je narušenie acidobazickej rovnováhy a jej posun na kyslú stranu. Pre človeka je dôležitý ukazovateľ, ktorý musí byť stále konštantný, a je to hodnota pH krvi – 7,4. Keď sa zníži na 7,25, nastupuje silná acidóza a pri hodnote 6,8 nastáva smrť. Príčinou acidózy ( posun acidobazickej rovnováhy na kyslú stranu – zníženie hodnoty pH) sú rôzne jedovaté látky v potrave, vode, vo vzduchu a v liekoch, narušenie pitného režimu, príjem vody pri jedle a hneď po jedle, pesticídy, ale aj psychické jedy, ku ktorým zaraďujeme strach, rozrušenie bez príčiny, zlobu, vulgárne slová, nedostatok pohybu a ďalšie.

Pri acidóze prevláda v organizme sodík a nedostáva sa draslíku. To má za následok potlačenie biochemických a energetických procesov v bunkách, zníženie využiteľnosti kyslíka a samozrejme aj ich životaschopnosť, čo vedie k chorobám. Biochemici vedia, že v kyslom prostredí sa znižuje aktivita alebo sa úplne zastaví činnosť fermentov, hormónov, vitamínov, zastavuje sa syntéza a tvorba všetkých látok, čo vedie k narušeniu látkovej výmeny. V takomto prostredí sa aktivuje celá patogénna mikroflóra, vrátane rakovinových buniek.

Organizmus neustále kontroluje a riadi acidobazickú rovnováhu. Má za tým účelom k dispozícii niekoľko systémov. Napríklad nárazníkové krvné systémy, ktoré chemickou cestou minimalizujú zmeny pH plazmy pri náhlych zmenách kyslosti. Preto sa použije bikarbonát ( sóda), ktorý je súčasťou krvi a udržuje jej zásaditosť. V organizme býva množstvo bikarbonátu v rovnováhe s množstvom kysličníka uhličitého, ktorý je kyselinotvornou zlúčeninou. Pokiaľ sa do krvného riečišťa dostáva viac kyslosti, tak sa vytvára viac bikarbonátu a menej kysličníka uhličitého a naopak, pokiaľ sa tam dostáva viac zásaditosti, vytvára sa viac kysličníka uhličitého a menej bikarbonátu.

Príjem sódy odstraňuje acidózu, postupne zvyšuje zásadité rezervy organizmu a posúva acidobazickú rovnováhu na zásaditú stranu. Dochádza k biochemickej aktivácii vody, ktorej pH sa zvyšuje nad hodnotu 7,4 a stáva sa elektrolytom. Práve z tejto zásaditej tekutiny sa vytvárajú tráviace šťavy a všetka medzitkanivová tekutina. Dôležité je aj to, že sa obnovuje elektrostatický potenciál erytrocytov a ich pohyblivosť.

Ozdravný účinok sódy na ľudský organizmus je unikátny. Vďaka aniontom kyseliny uhličitej ( H2CO3), ktoré sa nachádzajú v sóde, sa zvyšuje zásaditosť celého organizmu. Anionty vyvádzajú z organizmu cez pečeň zvyšky aniontov chlóru a sodíka, čo vedie k zmenšeniu opuchov a normalizáciu krvného tlaku. Výsledkom je rast tkanivových nárazníkových systémov, vznikajú podmienky k priechodu kationtov draslíka do bunky. V bunkách sa obnovujú biochemické a energetické procesy, lepšie sa cez tkanivá absorbuje kyslík, čo napomáha ozdraveniu každej bunky a tiež organizmu ako celku.

Vplyv sódy na ľudský organizmus je ohromný:

  • pri cukrovke sa výrazne zlepšuje látková výmena a vďaka aktivácie erytrocytov sa zlepšuje funkcia buniek
  • sóda neutralizuje rôzne jedy, metanoly, etanoly, ortuť, soli ťažkých kovov a rádioaktívne izotopy
  • vďaka sóde dochádza k alkalizácii, vyvedenie odpadov z kĺbov a chrbtice, kameňov z pečene a ľadvín
  • pri odvykaní od fajčenia pomáha preplachovanie ústnej dutiny 5-10 % roztokom sódy. Štipka sódy v ústach vyvoláva odpor k fajčeniu. To sa týka aj alkoholu, ktorý veľmi silno prekysľuje náš organizmus.

Prakticky každý človek má problémy so zubami. Ide o to, že v prekyslenom organizme sú kyslé aj sliny. To má za následok eróziu zubnej skloviny. Odporúčam čistiť zuby sódou s niekoľkými kvapkami peroxidu vodíka. Obnovuje to zásadité prostredie v ústnej dutine. Zuby potom budú nielen biele, ale aj zdravé.

Zdroj – I.P. Něumyvakin

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík
Návrat hore