Ferment z lastovičníka väčšieho podľa Bolotova

Kontakt pre Vaše otázky

Lastovičník väčší (lat. Chelidonium majus) väčšina ľudí pozná ako bylinku, ktorá je jedovatá a jej oranžovo – žlté mlieko sa používa na odstránenie bradavíc.

Ale jeho využitie je omnoho širšie.

Lastovičník sa považuje za prudko jedovatú rastlinu, z toho dôvodu sa v bylinnej terapii odporúča piť veľmi opatrne s postupným zvyšovaním dávky.

Avšak v prípade, že ho budeme fermentovať (kvasiť), je varovanie zbytočné, pretože po spracovaní mliečnymi kyslými baktériami svoju jedovatosť stráca.

Keďže ho s obľubou jedávajú kozy, najvhodnejšia srvátka do fermentu z lastovičníka je práve tá kozia.

 

Ferment z lastovičníka podľa Bolotova

 

„K 3 litrom mliečnej srvátky (najlepšie kozej, nepasterizovanej, ale môže byť aj kravská) pridáme 200 ml cukru a 100 g lastovičníka ( čerstvý alebo sušený).

Bylinu dáme do gázového sáčika a pomocou ťažítka (najlepšie skleneného alebo porcelánového) ponoríme do sklenenej fľaše.

Pokiaľ sa mliečna srvátka pri zrážaní na tvaroh prehreje, 

mliečne baktérie zahynú. V tomto prípade treba do fermentu pridať jednu lyžicu kyslej smotany  (najlepšie kozej). 

Nádobu prikryjeme vrstvami gázy, aby sme zabránili prístupu mušiek a všetko necháme kvasiť cca 14 dní. 

Scedíme a dáme do chladničky.“ 

 

Najvhodnejšia je srvátka získaná obyčajným zliatím kyslého mlieka. Vtedy sú mliečne baktérie živé.

Začnú hneď spracovávať cukor a do niekoľko dní (pokiaľ je v miestnosti chladno) alebo tiež za pár dní (ak je v miestnosti teplo)

proces kvasenia bude bude ukončený. Nápoj je hotový, keď získa príjemnú kyslastú chuť.

Používa sa medzi jedlami jeden štamprlík 3x denne. 

 

Čo sa deje počas fermentácie lastovičníka

Do dvoch týždňov sa v pripravovanej zmesi vytvoria veľmi silní jedinci kyslých mliečnych baktérií.

Produkty ich činnosti majú schopnosť obnovovať a očisťovať všetky povrchy tela.

Myslí sa tým nielen pokožka, ale tiež povrchy vo vnútri tela, vrátane očných, ušných, pľúcnych, nosohltanu, vnútorných povrchov celého tráviaceho systému.

Ruský ľudový názov lastovičníka väčšieho je „Čistoteľ“, teda „ten, čo čistí telo“. 

 

Účinky fermentu z lastovičníka 

  1. Podpora pečene a žlčníka
  • Pomáha pri stagnácii žlče, pri tvorbe žlčových kameňov, pri oslabení funkcie pečene.
  • Pomáha regenerovať pečeňové bunky.

2. Očista organizmu

  • Ferment pôsobí ako detoxikačný nápoj, ktorý podľa alternatívnej medicíny napomáha rozkladu toxínov a odstraňuje produkty látkovej výmeny.
  • Podporuje činnosť obličiek a čriev.

3. Podpora črevnej mikroflóry

  • Vďaka mliečnemu kvaseniu obsahuje prospešné baktérie, ktoré pomáhajú obnoviť rovnováhu črevného prostredia.

4. Regenerácia buniek 

  • Obnovuje správne kyslo – enzýmové prostredie v tele, ktoré podporuje samoliečebné procesy a obnovu tkanív.

 

Záver

 

Ferment z lastovičníka väčšieho je malý liečivý zázrak. Príroda je naozaj múdra, a z jedovatej rastliny správnym postupom sa zrazu stane liek.

Priatelia, začnime sa vracať k prírode, ona nám dáva všetko, čo potrebujeme.  Milujem tento svet.

 

Autorka článku: Slavka B. Slánská

 

 

Zdieľať článok: